Το κολύμπι είναι μια από αυτές τις δραστηριότητες που οι περισσότεροι απολαμβάνουν, είτε για άσκηση, αγωνιστικά, είτε απλώς για διασκέδαση στη θάλασσα ή την πισίνα. Όμως, πίσω από αυτό κρύβονται πολλές ενδιαφέρουσες και μερικές φορές αστείες πτυχές που δεν γνωρίζουν όλοι.
Σε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε μια βαθιά κατάδυση στον κόσμο της κολύμβησης για να αποκαλύψουμε μερικά πράγματα που ίσως δεν ήξερες!
1. Το νερό της θάλασσας δεν είναι το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου
Μπορεί να νομίζεις ότι το κολύμπι είναι κάτι φυσικό, αλλά στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος δεν γεννιέται με την ικανότητα να κολυμπάει στις θάλασσες. Σε αντίθεση με τα ζώα, όπως τα σκυλιά που κάνουν αυτόματα το «σκυλίσιο κολύμπι», οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να κολυμπούν. Μπορούν είτε να το διδαχθούν από τους παλαιότερους ή να επιλέξουν κάποιους επαγγελματίες όπως εμάς εδώ στην Streamline.
Στην πραγματικότητα, τα μωρά χάνουν το φυσικό τους αντανακλαστικό να κρατούν την αναπνοή τους κάτω από το νερό μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Έτσι, αν δυσκολεύτηκες με τα μαθήματα κολύμβησης, μην ανησυχείς δεν είσαι μόνος!
2. Το κολύμπι καίει περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο
Αν ψάχνεις για μια πλήρη άσκηση σώματος, το κολύμπι είναι η καλύτερη επιλογή. Το κολύμπι μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο, κυρίως όμως όταν κάνεις έντονη άσκηση.
Το νερό προσφέρει αντίσταση, γεγονός που ενεργοποιεί περισσότερους μυς στο σώμα σου. Για παράδειγμα, η κολύμβηση με χαλαρούς ρυθμούς για μία ώρα καίει περίπου 540 θερμίδες, Αν συγκρίνουμε αυτό με το τρέξιμο δεν θα δούμε μεγάλες διαφορές. Αν, όμως, αυξήσουμε την ένταση η κολύμβηση υπερτερεί σημαντικά.
3. Τα πρώτα γυαλιά κολύμβησης ήταν από καβούκι χελώνας
Δεν το μάθατε από εμάς, αλλά τα πρώτα γυαλιά κολύμβησης δεν ήταν φτιαγμένα από τα άνετα υλικά που έχουμε σήμερα. Τα πρώτα γυαλιά κατασκευάστηκαν από λειασμένο καβούκι χελώνας για την προστασία των ματιών κατά την κολύμβηση. Ευτυχώς, σήμερα χρησιμοποιούμε πιο ανθρώπινα (και άνετα) υλικά!
Αυτό το ιστορικό στοιχείο δείχνει πόσο πολύ έχουμε προοδεύσει όσον αφορά τη μόδα και την ασφάλεια στην κολύμβηση. Σκέψου να βουτούσες με κάτι που μοιάζει με γυαλιά ηλίου από καβούκι χελώνας—τρομακτικό!
4. Το κολύμπι μπορεί να σε κάνει να δείχνεις ψηλότερος (στο περίπου)
Αν και το κολύμπι δεν μπορεί να αυξήσει πραγματικά το ύψος σου, μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματος και να σε κάνει να φαίνεσαι ψηλότερος. Αυτό οφείλεται στο ότι το κολύμπι τεντώνει τη σπονδυλική στήλη, επιμηκύνοντας το σώμα.
Η αντίσταση του νερού αναγκάζει το σώμα να τεντώσει και να τονώσει μυς που δεν χρησιμοποιείς συνήθως, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη στάση σου με την πάροδο του χρόνου.
5. Κάποτε πίστευαν ότι το κολύμπι σε κρύο νερό σε αρρωσταίνει
Μια αστεία, αλλά λανθασμένη παλιά δοξασία έλεγε ότι το κολύμπι σε κρύο νερό σε κάνει να κρυώσεις. Για αιώνες, οι άνθρωποι πίστευαν ότι μια βουτιά σε κρύα νερά θα σε έκανε να αρρωστήσεις. Ωστόσο, η σύγχρονη επιστήμη έχει δείξει ότι το κολύμπι σε κρύο νερό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει την κυκλοφορία. Δεν το λέμε εμείς, αλλά το Arctic University of Norway.
6. Δεν μπορείς να βουλιάξεις στη νεκρά θάλασσα
Η Νεκρά Θάλασσα είναι μια από τις πιο αλμυρές θάλασσες στον κόσμο και η υψηλή περιεκτικότητά της σε αλάτι καθιστά σχεδόν αδύνατο να βουλιάξεις. Το αλάτι αυξάνει την πυκνότητα του νερού, οπότε όταν μπαίνεις στη Νεκρά Θάλασσα, θα επιπλέεις στην επιφάνεια χωρίς καμία προσπάθεια, αλήθεια, ακόμη και αν φοβάσαι!
Αν έχεις δυσκολία να επιπλεύσεις, η Νεκρά Θάλασσα είναι το ιδανικό μέρος για εσένα! Απλώς θυμήσου ότι το πολύ αλάτι μπορεί να τσούξει αν μπει στα μάτια σου.
7. Οι κολυμβητές ιδρώνουν και αυτοί – κάτω από το νερό
Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά οι κολυμβητές ιδρώνουν ακόμα και μέσα στο νερό! Όταν κολυμπάς, ειδικά κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, το σώμα σου εξακολουθεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ιδρώνοντας, όπως και σε κάθε άλλη άσκηση. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν το παρατηρείς επειδή… είσαι ήδη βρεγμένος.
8. Ορισμένοι καρχαρίες κολυμπούν απροσδόκητα αργά
Ένα ενδιαφέρον (και κάπως καθησυχαστικό) γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι καρχαρίες κολυμπούν πολύ πιο αργά από τους επαγγελματίες κολυμβητές. Ενώ μπορεί να νομίζεις ότι οι καρχαρίες είναι πάντα σε κίνηση, ορισμένα είδη κολυμπούν με ταχύτητα περίπου 8 χλμ/ώρα.
Οι Ολυμπιακοί κολυμβητές, όπως ο Michael Phelps, μπορούν να φτάσουν έως και 9,6 χλμ/ώρα για μικρά διαστήματα (αν και κάποιοι το αμφισβητούν αυτό).
Φυσικά, οι καρχαρίες δεν αγωνίζονται με ανθρώπους, αλλά αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο εξαιρετικοί είναι οι επαγγελματίες κολυμβητές.
9. Το κολύμπι μπορεί να σε κάνει εξυπνότερο
Έρευνες έχουν δείξει ότι το τακτικό κολύμπι μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Έτσι τουλάχιστον δηλώνουν οι μητέρες των αθλητών. Εντάξει δεν λέει αυτό η μελέτη. Οι μελέτες είναι σοβαρές και δείχνουν ότι η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του κολυμπιού ενισχύει τη μνήμη και τη μάθηση. Αν θες να βελτιώσεις την εγκεφαλική σου λειτουργία, μια βουτιά μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι!
10. Οι ζαρωμένες άκρες των δαχτύλων βοηθούν στο κράτημα στο νερό
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τα δάχτυλά σου ζαρώνουν μετά από αρκετή ώρα στο νερό; Εντάξει δεν είναι και πολύ ενδεικτική αυτή η λέξη αλλά καταλάβατε τι εννοούμε.
Αποδεικνύεται ότι αυτά τα ζαρωμένα δάχτυλα μπορεί να έχουν εξελικτικό πλεονέκτημα! Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ζαρωμένες άκρες των δαχτύλων παρέχουν καλύτερο κράτημα σε υγρά περιβάλλοντα, βοηθώντας σε να κρατάς αντικείμενα ακόμα και κάτω από το νερό.
Έτσι, την επόμενη φορά που τα δάχτυλά σου αρχίσουν να ζαρώνουν ενώ κολυμπάς, να θυμάσαι: εξελίσσεσαι για να γίνεις καλύτερος κολυμβητής!
Το κολύμπι δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να δροσιστείς το καλοκαίρι είναι μια συναρπαστική δραστηριότητα γεμάτη από απρόσμενα γεγονότα και επιστήμη.
Από τα περίεργα οφέλη έως τις αστείες λεπτομέρειες, το κολύμπι συνεχίζει να είναι μία από τις πιο απολαυστικές και ωφέλιμες ασκήσεις.
Είτε μαθαίνεις για πρώτη φορά είτε είσαι ήδη έμπειρος κολυμβητής, υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο (και διασκεδαστικό) να ανακαλύψεις για αυτό το υδάτινο άθλημα.
Πάνω από όλα, όμως, το κολύμπι είναι διασκέδαση και το γνωρίζουμε καλά εδώ στην Streamline. Μπορείς να επικοινωνήσεις εδώ και να ξεκινήσεις μαθήματα μαζί μας.