Προετοιμασία ΤΕΦΑΑ 2024: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κολύμβηση

προετοιμασία ΤΕΦΑΑ κολύμβηση

Η προετοιμασία στην κολύμβηση για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) απαιτεί σωστό προγραμματισμό από τον προπονητή και συνέπεια στις προπονήσεις από τον ασκούμενο. Με δουλειά και σωστή καθοδήγηση, κάθε στόχος μπορεί να επιτευχθεί.  

*Το κείμενο ελέγχθηκε για την εγκυρότητα του από τον Βασίλη Παπαϊωάννου, πρωταθλητή υδατοσφαίρισης, προπονητή κολύμβησης και πτυχιούχο της επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού με εξειδίκευση στην κολύμβηση. 

Όπως ήδη γνωρίζετε, λίγο μετά τις γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις θα πρέπει να δοκιμαστείτε και σε συγκεκριμένα αθλήματα που θα σας προσφέρουν μόρια για την εισαγωγή σας στα ΤΕΦΑΑ. Μέρος των δοκιμασιών αυτών αποτελεί και η κολύμβηση.

Εδώ συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε τόσο για την εξέταση αυτή όσο και γενικότερα για τις επαγγελματικές προοπτικές. 

Προετοιμασία για τα ΤΕΦΑΑ

Η κολύμβηση αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αθλήματα για την ανάπτυξη και βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Μερικά από τα οφέλη της κολύμβησης είναι η ενίσχυση  της καρδιαγγειακής αντοχής, η βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και η εκγύμναση των μυών σε ολόκληρο το σώμα. 

Για τους υποψήφιους για τις σχολές ΤΕΦΑΑ, η κολύμβηση παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να αναπτύξουν τις αθλητικές τους δεξιότητες. Επιπλέον, η επιτυχία στο άθλημα αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια καριέρα για το μέλλον σας.

Εξέταση κολύμβησης για επιτυχία στα ΤΕΦΑΑ

Σήμερα, υπάρχουν 5 σχολές ΤΕΦΑΑ στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, τις Σέρρες και την Κομοτηνή. 

Για την επιτυχή εισαγωγή σας θα πρέπει να επιλέξετε και να επιτύχετε σε τρία από τα τέσσερα αθλήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η κολύμβηση.

Όσον αφορά το κολύμπι, σας παραθέτουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τρόπο αξιολόγησης. 

Κολύμβηση 50μ ελεύθερο

Το αγώνισμα αυτό απαιτεί από εσάς εξαιρετική ταχύτητα καθώς κάθε δευτερόλεπτο μετράει για τη βαθμολογία και τα μόρια που θα συγκεντρώσετε για τις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Χρειάζεται να ακολουθήσετε συγκεκριμένες τεχνικές που θα σας επιτρέψουν να εκμεταλλευτείτε το νερό προς όφελος σας ενισχύοντας το εύρος των κινήσεων σας σε ό,τι αφορά τα πόδια και τα χέρια, την αρμονία και τον ρυθμό σας. 

Με σωστή προπόνηση και οδηγίες, η κολύμβηση είναι μια πρόκληση που θα γίνει σύμμαχός σας για την επιτυχία σας.

Άριστα 20 θα πάρουν όσα αγόρια κολυμπήσουν τα πενήντα μέτρα σε 29 δευτερόλεπτα, ενώ για τα κορίτσια ο χρόνος αυτός διαμορφώνεται στα 31 δευτερόλεπτα.

Να σημειωθεί εδώ ότι το πανελλήνιο ρεκόρ σε έφηβα αγόρια είναι 22,56 δευτερόλεπτα και σε κορίτσια 25,40 δευτερόλεπτα.

Βαθμολογία αγωνίσματος κολύμβησης 

Στον πίνακα που ακολουθεί θα δούμε τη βαθμολογία που μπορείτε να συγκεντρώσετε ανάλογα με τον χρόνο της επίδοσης σας.

ΑγόριαΚορίτσια
ΒαθμοίΚολύμβηση 50μ ΕλεύθεροΚολύμβηση 50μ Ελεύθερο
20µέχρι 29″έως 31″0
1929″1-30″031″1-32″0
1830″1-31″032″1-33″0
1731″1-32″033″1-34″0
1632″1-33″034″1-35″0
1533″1-34″035″1-36″0
1434″1-35″036″1-37″0
1335″1-36″037″1-38″0
1236″1-37″038″1-39″0
1137″1-38″039″1-40″0
1038″1-39″040″1-41″0
939″1-40″041″1-42″0
840″1-41″042″1-43″0
741″1-42″043″1-44″0
642″1-43″044″1-45″0
543″1-44″045″1-46″0
444″1-45″046″1-47″0
345″1-46″047″1-48″0
246″1-47″048″1-49″0
147″1-48″049″1-50″0
048″1 και άνω50″ και άνω

Ασκήσεις για το ελεύθερο κολύμπι

Κατανοώντας και εφαρμόζοντας σωστές τεχνικές με την υποστήριξη ενός εξειδικευμένου προπονητή μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοσή σας και να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμών. 

Βασικά στοιχεία μιας καλής προπόνησης κολύμβησης που θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα της προετοιμασίας σας αποτελούν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, η βελτίωση της συνολικής δύναμης και της ταχύτητάς σας. Πολύ σημαντικό είναι το σωστό χτύπημα των ποδιών, και η έγκυρη και σωστά τεχνικά εκκίνηση, η οποία θα σας δώσει και το προβάδισμα. 

Συμβουλές για σωστή προπόνηση κολύμβησης για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ

Για να επιτύχετε τη μέγιστη απόδοση στην κολύμβηση κατά την προετοιμασία για τα ΤΕΦΑΑ, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  • Καθορίστε στόχους: Ορίστε σαφείς και εφικτούς στόχους για τη βελτίωση της κολυμβητικής σας απόδοσης και επικεντρωθείτε στην επίτευξή τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
  • Προπονηθείτε συστηματικά: Ακολουθήστε ένα σχέδιο προπόνησης με την καθοδήγηση του προπονητή σας, που θα περιλαμβάνει τόσο άσκηση μέσα στην πισίνα όσο και εκτός νερού, για να βελτιώσετε την αντοχή, τη δύναμη και την τεχνική σας.
  • Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή: Η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά για να σας παρέχει την ενέργεια που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
  • Αφιερώστε χρόνο στην ανάπαυση: Η ανάπαυση είναι εξίσου σημαντική με την προπόνηση για την ανάκαμψη των μυών και την προστασία από τον τραυματισμό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή ύπνο και χρόνο για ανάπαυση μεταξύ των προπονήσεων.

Συνεργασία με εκπαιδευτή κολύμβησης

Η συνεργασία με έναν έμπειρο εκπαιδευτή κολύμβησης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της τεχνικής σας και στην επίτευξη των στόχων σας. Ένας καταρτισμένος προπονητής κολύμβησηςθα μπορέσει να σας παρέχει προσαρμοσμένη και δυναμική προπόνηση, να παρακολουθεί την πρόοδό σας και να σας καθοδηγεί στη βελτίωση των επιδόσεών και των χρόνων σας.

Καθώς η προπόνηση για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ απαιτεί σημαντική κατάρτιση και εμπειρία, χρειάζεται να κάνετε μια ενδελεχή έρευνα για να επιλέξετε τον καλύτερο προπονητή. 

Δείτε πώς μπορεί να σας στηρίξει η Streamline – Επικοινωνήστε μαζί μας

Tα ΤΕΦΑΑ ως επιλογή καριέρας

Για πολλούς ανθρώπους, οι σπουδές στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού αποτελεί μια ελκυστική επιλογή καριέρας. Οι απόφοιτοι εκτός των άλλων έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως προπονητές κολύμβησης, δάσκαλοι εκμάθησης κολύμβησης ή ακόμα και να ανοίξουν το δικό τους κολυμβητικό κέντρο. 

Η γνώση και η εμπειρία που αποκτούν στα ΤΕΦΑΑ τους επιτρέπει να ασκήσουν μια ποικίλη γκάμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον χώρο του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής και σίγουρα στις μέρες μας αποτελεί μια εξαιρετικά ανταγωνιστική επιλογή.

Η συνεχής εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη αποτελούν βασικό μέρος της προετοιμασίας για τον κλάδο της κολύμβησης. 

Οι επαγγελματίες πρέπει να παρακολουθούν τις νέες τάσεις, τις εξελίξεις και τις τεχνικές στον τομέα της κολύμβησης, καθώς και να αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους για να παραμένουν ανταγωνιστικοί.

Ένα ισχυρό δίκτυο επαγγελματικών συνδέσεων στον κλάδο της κολύμβησης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Οι επαφές με άλλους επαγγελματίες κολύμβησης, προπονητές, αθλητές και άλλους ειδικούς μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για συνεργασία, μάθηση και εξέλιξη στον τομέα.

Η επιτυχία στον κλάδο της κολύμβησης απαιτεί σκληρή δουλειά, αφοσίωση στους στόχους και συνεχή βελτίωση των δεξιοτήτων και της γνώσης. 

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι όλο αυτό αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία και ένα challenge που αξίζει να βάλετε στον εαυτό σας! 

Συχνές ερωτήσεις

1. Γιατί να επιλέξω την κολύμβηση στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΤΕΦΑΑ; 

Είτε ο ασκούμενος διαθέτει μία πολύ καλή επαφή με το νερό και αισθάνεται ότι μπορεί να γίνει αρκετά ανταγωνιστικός στο άθλημα της κολύμβησης, είτε ο προπονητής κρίνει ότι ο υποψήφιος μπορεί να επιτύχει μία υψηλή βαθμολογία, σίγουρα η κολύμβηση αποτελεί το καταλληλότερο αγώνισμα για αυτόν. 

Επίσης, η κολύμβηση αποτελεί ένα σημαντικό άθλημα για την είσοδο στα ΤΕΦΑΑ, βοηθώντας τον υποψήφιο φοιτητή να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, να έχει καλή επίδοση και να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για την εισαγωγή του στο τμήμα.

2. Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την επιτυχή εξέταση κολύμβησης στα ΤΕΦΑΑ; 

Οι υποψήφιοι πρέπει αρχικά να έχουν έγκυρη εκκίνηση και τερματισμό και να κολυμπήσουν 50 μέτρα (ελεύθερο) αποκτώντας μόρια ανάλογα με τον χρόνο  που θα επιτύχουν.

3. Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης για τους υποψήφιους στα ΤΕΦΑΑ; 

Η κολύμβηση βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, ενισχύει την αντοχή, αναπτύσσει αθλητικές δεξιότητες και προσφέρει ευκαιρίες για μελλοντική καριέρα.

4. Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτή κολύμβησης στην προετοιμασία για τα ΤΕΦΑΑ; 

Ο εκπαιδευτής παρέχει προσαρμοσμένη προπόνηση, ελέγχει τους χρόνους, βελτιώνει την τεχνική και την απόδοση, και καθοδηγεί στην επίτευξη των στόχων. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για την προετοιμασία σας για τα ΤΕΦΑΑ.

5. Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές μετά την αποφοίτηση από τα ΤΕΦΑΑ; 

Οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές φυσικής αγωγής σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, προπονητές αθλητικών ομάδων, γυμναστές σε γυμναστήρια και δήμους, ως ειδικοί στην φυσική αγωγή για άτομα με ειδικές ικανότητες, ως διοικητικά στελέχη σε αθλητικούς φορείς, κ.ά. Επιπλέον, μπορούν να απασχοληθούν σε κατασκηνώσεις, να εργαστούν σε δομές φιλοξενίας, κέντρα αποκατάστασης, ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την υγεία και την άσκηση.

Ζητήστε να σας Καλέσουμε

Υποβάλετε τα στοιχεία σας παρακάτω και ένα μέλος της ομάδας μας θα σας καλέσει για να συζητήσετε τη διαθεσιμότητα και τις λεπτομέρειες.
Call Now Button